Vallningar – Symptom på klimakteriet


Vad är vallningar?

Vallningar är ett vanligt symptom på klimakteriet. Detta innebär att man plötsligt känner en intensiv värmevåg över kroppen som kan vara obehaglig och leda till svettningar. Vallningar kan ske både dag och natt och kan variera i intensitet och längd.

Orsak

Vallningar är en följd av en minskning av östrogen i kroppen. Östrogen är ett hormon som reglerar kroppens temperatur. När nivåerna av östrogen sjunker vid klimakteriet, kan kroppen reagera genom att sända ut en signal om att det är för varmt, vilket orsakar vallningar.

Behandling

Det finns flera behandlingar som kan hjälpa till att minska besvären med vallningar. Hormonterapi är en vanlig behandling där man tillför östrogen till kroppen. Det finns också naturliga alternativ som kosttillskott och örter som kan hjälpa till att balansera hormonerna i kroppen.

Kontakta din läkare

Om du upplever besvär med vallningar eller andra symptom på klimakteriet är det viktigt att du kontakta din läkare. Det kan också vara en bra idé att besöka en specialist som kan hjälpa till med att utvärdera din hormonbalans och hitta den bästa behandlingen för dig.

Källa: https://klimakteriekollen.nu/blogs/nyheter/svettningar-i-klimakteriet-kan-bero-pa-ostrogenbrist-sa-fungerar-det